Thema:

Verkeersveiligheid

Vlaanderen telt jaarlijks ongeveer 30.000 verkeersslachtoffers. Het dragen van een veiligheidsgordel kan aanzien worden als één van de goedkoopste en meest effectieve beveiligingssystemen en kan levens redden.   Chauffeurs worden vaak met de vinger gewezen maar ook fietsers en voetgangers moeten hun verantwoordelijkheid nemen in het verkeer. Jongeren tussen 12 en 16 jaar die betrapt worden op een verkeersovertreding, krijgen een jongeren proces-verbaal en worden uitgenodigd om deel te nemen aan een verkeersvormingsklas.   De smartphone/gsm en het verkeer zijn geen goede vrienden. Het gebruik tijdens het rijden is verboden, maar uit cijfers blijkt dat 23% minstens één keer per rit een gsm gebruiken; 8 op 10  bestuurders doet dit zelfs tijdens het rijden.
Icon play

CIJFERTJES

Experten zijn het erover eens dat de veiligheidsgordel het meeste levens redt. Volgens schattingen zouden er jaarlijks in België 13 doden, 53 zwaargewonden, en 436 lichtgewonden kunnen vermeden worden als iedereen in de auto de veiligheidsgordel zou dragen. Ook zichtbaarheid in het verkeer is heel belangrijk: bijna 4 op 10 dodelijke verkeersslachtoffers zijn voetganger of fietser. Aangepaste kledij en goede fietsverlichting blijven dus heel belangrijk. Door goede verlichting vermindert de kans op een ongeval met de fiets al met 17%.

WAT NU?

Haast en spoed is zelden goed! Dit spreekwoord geldt zeker ook in het verkeer: te snel betekent vaak onnodig risico nemen en onverantwoord rijden omdat men denkt extra tijd te kunnen winnen. Jammer genoeg leidt dit roekeloos gedrag vaak tot ongevallen. Op tijd vertrekken is de boodschap! Indien je toch te laat bent vertrokken: liever te laat zijn op je afspraak of een nota in je agenda dan een bezoek aan het ziekenhuis.

ONZE MINISERIES

Je kan onze miniseries bekijken via een schoolabonnement. De lancering van dit verhaal is voorzien voor najaar 2021.

Alle lespakketten over: Verkeersveiligheid

Card image cap

Dit lespakket is enkel beschikbaar voor abonnees

Contacteer ons
Pesten Samen uit, samen...

Alle lespakketten:

ED to the rescue! 24/7

EDden vraagske of een probleemke?

LiggED gevoelig of EDdet gat?

INSTA ED

VolgED maar!
Meer dan de moeite!
Check it out
Ed Insta Robot with Instagram open on mobile device

ED PLAY

Free video's for y'all!
EDde ze al gezien?
Check it out
Ed Play Robot watching Ed play television

ED FORUM

Deel, zoek, vind, praat, vraag...
Alles kan!
Check it out
Ed Forum Robot with text balloons

ED CHAT

ZegED maar!
ED your service, 24/7
Check it out
Ed Chat Robot with chat interface