Thema:

Alcohol

Eén student op vier is wekelijks dronken. Jongeren en alcohol vormen een bijzonder gevaarlijke cocktail waarbij de gevaren onderschat worden. Dit komt vooral omdat alcohol in tegenstelling tot illegale drugs dikwijls als 'legaal' en 'sociaal aanvaard' beschouwd wordt. Nochtans is alcohol minstens even schadelijk en verslavend. Meer nog dan bij drugs dagen jongeren elkaar ook steeds vaker uit tot 'comazuipen' en 'binge-drinking', vaak met desastreuze gevolgen… Volgens de wet mag aan -16-jarigen  geen alcohol worden verkocht, aangeboden of geschonken, ook niet gratis. Tot 18 jaar zijn alle sterke dranken (jenever, whisky, breezers, …) verboden. Rijden met meer dan 0,5 promille alcohol in je bloed is strafbaar. Ja, dat geldt ook voor de fiets!  
Icon play

CIJFERTJES

Vanaf 16 jaar drinkt een grote meerderheid van de jongeren wel: 2 op de 3 leerlingen dronken tijdens de laatste maand alcohol en een kwart drinkt regelmatig. Van alle 17- en 18-jarigen was 51,6% in het voorbije jaar dronken.

WAT NU?

6 op de 10 jongeren onder zestien jaar dronk nog nooit alcohol of dronk het laatste jaar geen alcohol. Denk dus niet dat je er niet bij hoort als je niet drinkt. Denk je dat je te veel drinkt of niet meer zonder kan, neem dan best even contact op met de Druglijn.

ONZE MINISERIES

Je kan onze miniseries bekijken via een schoolabonnement. We maken kennis met Tim, Sofie( het meisje op wie Tim een oogje heeft) en de vader van Tim. Deze laatste heeft net een echtscheiding achter de kiezen en worstelt enorm met zijn nieuwe levenssituatie. Afleiding zoekt hij door samen met zijn maten een pint of… tjah hoeveel… achterover te slaan. Tim had de na scheiding beslist om bij zijn vader te gaan wonen, maar krijgt stilletjes aan wel zijn buik vol van het ‘ouderlijk gedrag’. Hij bedenkt een plannetje…

Alle lespakketten over: Alcohol

Card image cap

Dit lespakket is enkel beschikbaar voor abonnees

Contacteer ons
Pesten Blackout

Alle lespakketten:

In samenwerking met deze partners:

ED to the rescue! 24/7

EDden vraagske of een probleemke?

LiggED gevoelig of EDdet gat?

INSTA ED

VolgED maar!
Meer dan de moeite!
Check it out
Ed Insta Robot with Instagram open on mobile device

ED PLAY

Free video's for y'all!
EDde ze al gezien?
Check it out
Ed Play Robot watching Ed play television

ED FORUM

Deel, zoek, vind, praat, vraag...
Alles kan!
Check it out
Ed Forum Robot with text balloons

ED CHAT

ZegED maar!
ED your service, 24/7
Check it out
Ed Chat Robot with chat interface