Thema:

Roken

We moeten niet meer uitleggen dat roken ongezond is. Dat is het ook, punt uit. En het is niet alleen ongezond, het werkt bovendien bijzonder verslavend. Je begint er dus beter niet aan, want éénmaal verslaafd, raak je er bijzonder moeilijk vanaf. Waarom starten jongeren dan nog met roken? Omdat het stoer is? Omdat ze nieuwsgierig zijn? Omdat ze het zien bij hun ouders? Ook een shisha of waterpijp of de elektronische sigaret zijn simpelweg niet gezond en geen goed alternatief voor het roken.
Icon play

CIJFERTJES

1 op de 100 twaalfjarigen rookt dagelijks, bij dertienjarigen is dat al gestegen naar 6%, onder veertienjaren 16%, onder vijftienjarigen 28% en van alle negentienjarigen rookt 42% dagelijks. Als je eenmaal rookt, stop je er maar moeilijk mee. Roken is een zeer hardnekkige gewoonte, die zich snel ontwikkeld richting verslaving. Het is dan ook bijzonder belangrijk om de jongeren zo vroeg mogelijk te wijzen op de gevaren van de sigaret.

EN NU?

Het is heel belangrijk dat je roken niet ziet als een middel om er bij te horen, want dat is het al lang niet meer. Laat je dus niet onder druk zetten, zeker ook niet om het gewoon eens te proberen. Ben je toch een roker en wil je er mee stoppen, dan kan je steeds terecht bij Tabakstop.be.

ONZE MINISERIES

Je kan onze miniseries bekijken via een schoolabonnement. In dit verhaal volgen we Tom, 15, geliefd door vrienden en familie, populair op school en succesvol bij het andere geslacht. Enkel … Tom rookt. En dat heeft gevolgen op zijn lichaam, sociale relaties en gezondheid.

Alle lespakketten over: Roken

Card image cap

Dit lespakket is enkel beschikbaar voor abonnees

Contacteer ons
Pesten GeSMOOR

Alle lespakketten:

In samenwerking met deze partners:

ED to the rescue! 24/7

EDden vraagske of een probleemke?

LiggED gevoelig of EDdet gat?

INSTA ED

VolgED maar!
Meer dan de moeite!
Check it out
Ed Insta Robot with Instagram open on mobile device

ED PLAY

Free video's for y'all!
EDde ze al gezien?
Check it out
Ed Play Robot watching Ed play television

ED FORUM

Deel, zoek, vind, praat, vraag...
Alles kan!
Check it out
Ed Forum Robot with text balloons

ED CHAT

ZegED maar!
ED your service, 24/7
Check it out
Ed Chat Robot with chat interface